Gólemek kialakulása és eredete

Go down

Gólemek kialakulása és eredete

Témanyitás by Morpheus Mord on Hétf. Aug. 06, 2012 9:29 am

Az idősebb mágusokat mindig is foglalkoztatta a kérdés, hogy miként lehetne élettelenből élőt, vagy legalábbis ahhoz hasonlót alkotni. Mint tudjuk, a különféle mágikus irányzatokkal ezt sikerült is megtenniük. Ezek után egy másik lényeges (legalábbis számukra lényeges) kérdés kezdett el motoszkálni a kobakjukban. Lehet-e egy így létrehozott létezőből egy a házimunkákat ellátó eszközt létrehozni? A kérdés megválaszolásával komolyabban Aranyszakállú Edwin és Jassif Alhazred kezdett el foglalkozni. A köztük lezajlott beszélgetést dokumentálták, ami valahol Arábiában játszódott le egy füstös kocsmában, ami ugyan nem túl valószínű, de mára már elterjedt az irat.
„- Te, Jassif, képzeld ma a segédem elbambult és összekeverte a nitroglicerint és a sárkányvért… Hasznavehetetlenek ezek a mai fiatalok. Majdnem felrobbant az egész laborom.
- Maradt a kölyökből valami? Mert abban az esetben… szóval …na. A lényeg, hogy az én szolgámnak már lassan a kezei is lerohadnak, kéne az utánpótlás.
- Még életben van, bár igaz, hogy meg vannak számlálva a napjai szegény ördögnek. Nekem igazából valami más járt a fejemben, ha már így a szolgákról beszélünk. Mi volna…csak tegyük fel alapon…Ha megformáznék egy testet, tudod, csontokkal, izmokkal mindennel együtt, teszem azt, agyagból és te pedig nekromágiával életet lehelnél bele. Szerinted mi lenne az eredmény?
- Ezt csak egyféle képen tudhatjuk meg Edwin. De egész jól hangzik. Azt mondom, hogy holnap szerezzünk be mindent ami kell és kezdjük is el rögtön. Ebben pénz szagot érzek és tudod, hogy jó orrom van ehhez. Igaz, egy lelket elég nehéz lesz szerezni. Talán a nagybátyám tudna szerezni, de mikor legutóbb láttam a sivatagba akart kiköltözni enyhén zavart elmeállapotban mindenfélét összehordva csillagokról és megnevezhetetlen rettenetekről, amik…
- Jassif, koncentrálj. Ezt is meg tudjuk oldani, azt hiszen lenne is rá egy önként vállalkozónk…
- Igaz is … a segéded. Látod! Mégsem olyan hasztalan a srác mint először hitted! Na, de úgy rémlik szórakozni jöttünk ide, nem pedig a munkáról fecsegni. Csapos! Még egy kört és hol vannak már azok a táncos lányok?”
Másnap munkába láttak és hamarosan eredményeket is fel tudtak mutatni. Rájöttek, hogy ugyan lélek nélkül is lehet Gólemeket (ezt a nevet adták a lénynek) létrehozni, de azok képessége nagyon korlátozott. A segéd lelkéből létrehozott lény már meglehetősen intelligens volt, igaz, hogy emlékei nem maradtak emberi életéből és az érzelmeket is inkább csak felfogta mint megélte. Pár nap múlva arra is rájöttek, hogy a gólemeket különféle védőpecsétekkel és mágiákkal is el kell látniuk, mivel úgymond „beszennyeződnek”, hisz sosem volt élő testük így megfelelő mágia ellenállással sem rendelkeznek, emiatt pedig kritikus hatással van rájuk mindenféle pozitív vagy negatív energia. Miután az ilyen hibákon túljutottak, hamarosan beindult a tömeggyártás is. Eleinte csak magánszemélyeknek, esetleg nagyobb műhelyekben kezdték el alkalmazni őket. Aztán szép lassan már a karavánok védelmezőivé is váltak, pár év múlva pedig, Jassif jóvoltából már a hadseregben is kívánták alkalmazni őket. A páros ezen a ponton szakadt ketté. Az aranyszakállú nem nézte jó szemmel, hogy a teremtményeket harcászati célra is elkezdik alkalmazni és a gólem gyártás minél előbbi szigorú szabályozását javasolta. Jassif azt szerette volna, ha a gólemek a lehető legjobban elterjednek szerte a világon, hogy mindenki számára elérhetővé váljanak. Valószínűleg ő vitte volna sikerre a tervét, hisz mindenki számára szimpatikus volt az elgondolás, hogy pár évtizeden belül gólemek dolgozzanak mindenki helyett, amíg a tulajdonosa csak sütkérezik. Rengeteg támogatója akadt mind a felső, a közép és a társadalom alsó rétege közül is. A kocka csak akkor kezdett el fordulni, mikor Jassif egyre agresszívabban kezdett el kísérletezni a gólemek továbbfejlesztésével és egyre embertelenebb módon állt hozzá a kérdéshez. Hamarosan elűzték az egész kontinensről is, könyveit (állítólag) mind egy szálig elpusztítva. Ezek után, mondani sem kell, Edwin irányelvét fogadták el és mára már a gólem gyártást szigorú szabályok kötik. Könyvei a mai napig mérvadóak, mind az alkímia, de azon belül is főleg a gólemtanon belül. A mai napig ezek képezik az alapját az akadémiákon történő gólem oktatásnak, igaz, mára már a sokadik újrakiadását éli meg a könyv.

Több dokumentált eset van a gólemek használatáról, mint azt az ember hinné. Az egyik leghíresebb eset például Prágában történt a 16. században ahol egy Leow nevű rabbi alkotott meg egy gólemet a helyi zsidóság védelmére. Később ennek tragikus következményei lettek. A korlátozó és hűség pecsétek meggyengültek (hiszen nem egy, hanem több emberre vonatkoztak így annyira igénybe voltak véve, ami normál esetben nem történik meg) így egy idő után már mindenkiben az ellenséget látta és vérfürdőt rendezett Prága utcáin. Leownak sikerült kicseleznie és leállítania a gólemet, aminek a darabjait állítólag a mai napig szent ereklyeként rejtegetik a Prágai zsinagógában.
A másik történet kína első császárához Csen Csihuanghoz vezethető vissza, akinek egy egész hadseregnyi cserépkatonája volt. Úgy vélik ez egy komplett gólem hadsereg lett volna, ami viszont sosem került bevetésre. Manapság már csak kiállítások elemeiként szolgálnak a testőr munka helyett.
Gólemeket egyébként elég sok területen alkalmaztak. Kincstárak, várak és egyéb épületek őrzésére, építkezésekre, sőt még kerti munkákra is. A határokat csak a mágus kreativitása és szakértelme szabta meg.

avatar
Morpheus Mord
Legenda

Hozzászólások száma : 116
Join date : 2011. Nov. 13.
Tartózkodási hely : A túlon túl, de még a nyúl előtt.

Adatok
Faj:: Kaszás
Kor:: Meghatározhatatlan
Nem:: Határozatlan

Felhasználó profiljának megtekintése

Vissza az elejére Go down

Vissza az elejére


 
Permissions in this forum:
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.